De multifunctionaliteit van tekeningen

Onlangs viel bij mij onverwachts een bijzonder boekje op de mat.

20150325_083103 met crop en juist formaat

Het boekje is geschreven en getekend door van Sandra Veenstra, die enkele maanden geleden aan onze workshop “Communiceer Anders Door Visueel Faciliteren” heeft deelgenomen.

In dit boekje laat zij zien hoe zij in 2014 een longembolie ternauwernood overleefd heeft. Dit doet zij m.b.v. tekst en vooral (in de geest van de workshop) eenvoudige tekeningen. Zij tekent wat er allemaal tijdens haar opname in het ziekenhuis is gebeurd en hoe zij dit heeft ervaren.

plaatje 2Voor mij is dit boekje een heel persoonlijk en bijzonder cadeautje. Ik ben er trots op dat de inhoud van de workshop goed gevallen is en daadwerkelijk wordt toegepast.

Op de workshops probeer ik altijd uit te dragen dat ik stimulatie van visueel communiceren erg belangrijk vind en dat ik hoop dat de workshop ervoor zorgt dat de deelnemers met het “visueel communiceren virus” geïnjecteerd worden en hun omgeving hiermee besmetten. Het boekje van Sandra laat zien dat zij het visueel communiceren zeer serieus verder uitdraagt.

Echter wat voor mij zo bijzonder is, is te zien hoe ze dit heeft toegepast. Want zij heeft met dit boekje verschillende doelen bereikt. Ze heeft het visueel weergeven van haar ziekteproces gebruikt om zelf het trauma te verwerken en een duidelijke plaats buiten haarzelf te geven. Ze laat hiermee anderen eenvoudig zien wat haar overkomen is en hoe zij dit ervaren heeft.

plaatje 1Zij gebruikt het boekje om de mensen die haar in het ziekenhuis ondersteund hebben persoonlijk te bedanken. En daarnaast geeft zij in het boekje middels de tekeningen ook nog op een creatieve en constructieve wijze kritiek op bepaalde zaken binnen het ziekenhuis die voor verbetering vatbaar zijn.

Het boekje en de tekeningen erin hebben daarom een multifunctioneel karakter.

Haar boekje en uiteraard de bijzonder creatieve wijze waarop Sandra het inzet, bevestigt mij weer in de positieve kracht van tekeningen in de communicatie.

Voor informatie over Sandra Veenstra zie: http://www.growingup.nl/

Spreekt het verhaal over Sandra’s boekje u aan en/of wilt u meer weten over onze workshops over visual facilitation, bezoek dan: https://energy4business.nl/event/workshop-communiceer-anders-door-visueel-faciliteren/

Guy Janssens

rssrss

Tags: , ,
Copyright 2Vizz-it © 2016. All rights reserved.

Posted 25 maart 2015 by in category "Blog