De soms treurige kracht van tekeningen

De aanslag van gisteren op Charlie Hebdo was verschrikkelijk en heeft de wereld weer eens hardhandig wakker geschud.

De aanslag laat zien hoe groot de kracht van tekeningen/cartoons is, helaas in dit geval met negatieve consequenties.

Het is hartverwarmend om te zien hoe heftig en briljant veel cartoonisten hebben gereageerd op deze aanslag.

Zie RTL nieuws of www.retekool.nl

Via de sociale media zijn deze boodschappen razendsnel verspreid.

Deze boodschappen over vrijheid van meningsuiting en ook de afkeur van de destructieve instelling van extremisten, worden op zeer creatieve wijze in beeld gebracht. Die tekeningen zullen daardoor zonder twijfel de publieke opinie beïnvloeden en blijven “plakken” in onze herinnering.

Deze getekende tegenaanval is non-destructief, maar raakt mensen wel in hun hart. Uiteraard zullen extremisten dit alleen maar zien als bevestiging van de verdorvenheid van de “ongelovige” wereld. Gelukkig zal de rest van de wereld hierdoor wel beïnvloed worden in denken en handelen, zodat belangrijke stappen gezet zullen worden in het uitbannen van dit soort onmenselijk geweld.

 

 

De naasten van de slachtoffers kan ik alleen maar sterkte wensen in hun verwerking van het feit dat tekeningen, die aanzetten tot kritisch denken, blijkbaar ook kunnen aanzetten tot het doden van mensen. Iets dat zij, maar ik zeker, waarschijnlijk van te voren bijna niet in deze mate voor mogelijk hadden gehouden.

 

rssrss


Copyright 2Vizz-it © 2016. All rights reserved.

Posted 8 januari 2015 by in category "Blog

4 COMMENTS :

 1. By Chantal on

  ja, Guy, hoe ironisch. Maar het laat ook zien hoe beelden mensen echt raken en dat we vooral door moeten gaan ze meer te benutten!

 2. By G.A. Rodenhuis on

  C’ est le ton qui fait la musiquie.

  Als een tekst en een cartoon in een wat milder jasje worden verpakt zullen ze, misschien nog wel krachtiger, aankomen, zonder beledigend te zijn.
  Zonder slachtoffers !!

  Waarom op lange tenen trappen als het ook anders kan ?

Comments are closed.